Functionare

Scopul unui aparat de aer conditionat este de a deplasa caldura din interiorul casei spre exteriorul acesteia, racind astfel locuinta. Aerul rece este de fapt aer din care a fost extrasa caldura. Racirea aerului se face prin trecerea acestuia printr-un evaporator. Acesta foloseste acelasi principiu ca in cazul in care apa se evapora de pe piele; evaporatorul contine agent de racire care are rolul de a-si schimba starea de agregare, absorbind astfel caldura atunci cand din lichid el devine gaz. Agentul de racire este ulterior trimis in unitatea exterioara unde revine la starea initiala de agregare la trecerea printr-un condensator. Circularea agentului de racire este asigurata de un compresor.

Defectiuni

Aparatele de aer conditionat sunt sisteme complexe care depind de o serie de factori pentru a functiona corect. Acestea sunt proiectate pentru a raci un anumit volum cu o cantitatea fixa de freon si un debit de aer care trece prin evaporator si condensator. Daca aceste lucruri nu sunt respectate, sistemul va intampina probleme. Daca in interiorul casei este prea multa caldura, fie de la mai multe persoane fie provenita de la anumite aparate, sistemul de aer conditionat nu va putea face fata.

Filtre

Fiecare sistem de aer conditionat aer un filtru montat inainte de trecerea aerului prin evaporator. Acesta are rolul de a indeparta particulele contaminante pentru a asigura un aer proaspat. In timp, acest filtru trebuie inlocuit sau curatat pentru a asigura un debit de aer constant fara a suprasolicita sistemul.

Umiditatea e problema

Controlul umiditatii a condus de fapt la necesitatea unui aer conditionat. Un mediu cald si umed creeaza probleme nu doar din punct de vedere al mucegaiului, dar si datorita efectelor negative asupra sanatatii si a confortului. Sistemele de aer conditionat dezumidifica in timp ce racesc. Acest lucru se poate observa in apa care se scurge prin tubul de drenare al condensului.